Starta dagen med Ekofrukost

Starta dagen med eko!

Under vecka 40 infaller årets miljövecka.

Temat 2022 är Ekofrukost.

Genom att välja ekologiska varor gynnar vi bland annat den biologiska mångfalden, det används inga farliga kemikalier i framställningen av eko-livsmedel, ingen konstgödsel och djuren på gårdarna får ett schysstare liv.

Det kan vara svårt att bara köpa ekologiska produkter, men ett steg är att välja ekologiska produkter till frukosten. Med ekologisk mjölk, fil och yoghurt, eko-havregryn till gröten eller müslin och bröd bakat på ekologiskt odlad spannmål har du kommit en bra bit på vägen.

 

Fem varor som gör skillnad

Genom att byta ut 5 olika livsmedel mot ekologiska kan du göra stor skillnad för både miljön och människor.

  1. Kaffe. På plantager används flera giftiga kemiska bekämpningsmedel som skadar natur, djur och människor.
  2. Bananer och vindruvor. Dessa frukter är riktigt hårt besprutade. På bananodlingarna används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Vindruvor med sina tunna skal kan innehålla flera kemiska bekämpningsmedel. Hittar du inte ekologiska bananer och vindruvor, russin och vin kan det vara idé att välja en annan frukt.
  3. Mejeriprodukter. Du bidrar till friskare vatten, färre kemikalier och att fler bin, fåglar och blommor trivs. Dessutom minskas importen av besprutat foder från andra sidan jordklotet som ges till kossorna eftersom eko-kossor äter växter från den egna gården.
  4. Kött. Väljer du eko-kött får du samma miljöfördelar som när du köper ekologiska mejeriprodukter. Det bästa är att äta mindre kött överhuvudtaget.
  5. Potatis. Det är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En av de värsta är King Edward.

 

Vill du lära dig mer kan du besöka utställningen Byt till eko på Vara bibliotek 3-8 oktober. Öppettiderna är de samma som för biblioteket. Välkommen!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.