Aktiviteter 2022

Programmet kan komma att ändras på grund av Coronapandemin och de restriktioner som gäller.

Fagning på Ranahult

Lördagen den 26 mars

Vi krattar upp fjolårslöv och gammalt gräs i naturreservatet.

Årsmöte Vara Naturskyddsförening

Söndag 27 mars

Årsmötet kommer att hållas på Godtemplargården i Vara. Det blir sedvanliga årsmötesförhandlingar och fika.

Ola Högberg gästar mötet och visar naturfoton.

Plats: Godtemplargården, Vara

Tid: 16:00

Tipspromenad under påskhelgen

Skärtorsdagen 14 april – 18 april

Under påskhelgen, 14-18 april, är det tipspromenad i naturreservatet. I huset finns svarstalonger och låda att lägga svaren i. Tipspromenaden följer den norra leden som går förbi huset, ut på betesmarken, förbi linrötningsgropen och genom fältet med odlingsrösen. Du kan gå tipspromenaden när du vill.

Rätt rad och vinnare meddelas på hemsidan och i NLT.

Vandring i Horshaga

Söndag 24 april

Vara Naturskyddsförening och Vedums hembygdsförening arrangerar tillsammans en vandring i Horshaga. Det finns intressant flora och fåglar i området samt sanddynor. Guider finns på plats för att informera.

Vi samlas på Södra Torget i Vedum och samåker till platsen för exkursionen.

Plats: Södra Torget, Vedum

Tid: 09:00

Nattfågellyssning vid Hornborgasjön

Fredag 3 juni

Samling vid ”Haralds i Jung” klockan 18:30, därifrån samåker vi till Hornborgasjön. Är det stor spridning av Coivid-19 åker vi separata bilar och bara tillsammans med personer vi brukar umgås med.

Vid Hornborgasjön lyssnar vi efter fåglar som är aktiva på natten. Det finns guider på plats.

Nattfågellyssningen är ett samarrangemang med Varabygdens fågelklubb.

Observera att aktiviteten kan ställas in vid dåligt väder.

Plats: Samling vid bensinstationen/butiken i Jung vid E 20

Tid: 18:30

De vilda blommornas dag

19 juni

Dagen firas med exkursion på Ranahult. Guider berättar om den speciella floran som finns i naturreservatet.

Plats: Naturreservatet Ranahult

Ängens dag/Slåtter på Ranahult

Söndag 7 augusti

Det är dags för årets slåtter. Vara naturskyddsförening uppmärksammar Ängens dag med att ta fram liarna och krattorna. När blommorna har blommat över och fröat är det dags att slå ängarna. Det finns en speciell flora på ängarna i reservatet som bevaras med hjälp av slåttern. Det finns liar och krattor att låna och även viss möjlighet att prova på att slå med lie.

Årets mila på Ranahult

17-18 september

Milan börjar byggas på lördagen klockan 10:00. Den ska bland annat kläs med granris och sedan täckas med jord så att den blir riktigt tät. Alla får vara med och hjälpa till.

När arbetet är klart tänds milan.

På söndagen fortsätter kolningen av milan mellan 9-12.

Plats: Ranahult

Tid: start 10:00 på lördagen och slut 12:00 på söndagen.

Kontaktpersoner: Tomas Lindström 0708 – 40 31 28 och Henry Arvidsson, 0703-38 78 88

Miljövänliga veckan

Vecka 40

Årets tema är ”Byt till ekologiskt”. Med det vill vi uppmuntra till att köpa mer ekologisk mat eftersom det är det mest hållbara valet. Det gynnar bland annat det biologiska mångfalden.

Kontaktpersoner: Anne Svensson, 0709 – 35 25 69 och Anna Bergqvist Svensson, 0706 – 71 06 52

Fler aktiviteter kommer att ordnas och arbetet med skötseln av naturreservatet pågår under hela året. Vill du vara med och har du förslag på en aktivitet är du välkommen att höra av dig.

Kontaktuppgifter finns på www.vara.naturskyddsforeningen.se/kontakta-oss