Trettonde milan på Ranahult

Carolin Bangay döpte milan

Carolin Bangay blev gudmor till årets mila som bland andra Janeric Mörck var med och byggde.

Carolin. Det är namnet på 2022 års mila på Ranahult.

– Det är den trettonde milan som vi bygger och kolar i naturreservatet, säger Tomas Lindström, ordförande i Vara Naturskyddsförening

Arbetet med att bygga milan började på lördagsförmiddagen. Det gjordes kanaler i det som skulle bli botten och veden av al staplades stående i mitten. Efter det var det dags att klä in allt med granris. Det yttersta lagret av milan bestod av jord som packades så att milan blev ordentligt tät.

– Det var kul att det kom så många som ville vara med och bygga milan, säger Lindström.

Under förmiddagen kom det mellan 25 och 30 personer. En av dem var Carolin Bangay från Jonslund som fick ett alldeles speciellt uppdrag. Årets mila döptes efter henne och hon utsågs till gudmor, allt enligt gamla traditioner.

Kolbulle

I år testades ett nytt sätt att tända milan. Genom kanalerna i botten sköts det in brinnande spån och kol till mitten där veden som skulle kolas fanns. Den var lite svår att få fyr på först, men när syretillförseln genom kanalerna ökade satte processen igång. Efter det var det dags för ytterligare en tradition, servering av kolbulle som lagats över öppen eld av Maj Arvidsson och Anne Svensson.

Släckning

Efter en kall natt och en halv söndag var det dags att släcka milan. Det görs genom att all ventilation in i milan täpps till.

– Nu ska milan kola färdigt och svalna innan det är dags att öppna den. Det kommer att ta minst en vecka, förklarar Tomas Lindström.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.