Vinnare på miljövänliga veckans tipsfrågor

Tipsfrågor på biblioteken

Under miljövänliga veckan fanns information och tipsfrågor på biblioteketen i Vara och Kvänum.

Miljövänliga veckan ägde rum mellan den 4 och 10 oktober i år. Naturskyddsföreningen i Vara hade en utställning på biblioteket i Vara med årets tema Ta vara på det du har. Förutom information fanns också tipsfrågor för barn och vuxna.

Rätt svar barnfrågor: 1. ekologisk, 2. det sparar både el och pengar att lampan inte lyser i onödan, 3. en klimataktivist som skolstrejkat, 4. Orangutang, 5. den mat vi slänger som egentligen skulle gå att äta, 6. Olja, 7 kolla om plagget du redan har går att laga, 8. lämna i glasåtervinning, 9. odla blommor som de gillar och bygga, insektshotell, 10. att det blir varmare temperatur, 11. den bryts sakta ner till mindre och minde bitar, 12. cykel.

Rätt rad barnfrågor: 12X, 211, XX1, 2X2

Rätt svar vuxenfrågor: 1. ekoäpplet, för miljön påverkas mer av produktion än av transporten, 2. en fjärdedel av det som slängs hade kunnat användas, 3. 6 soffor, 4. rester av bekämpningsmedel finns både i skal och banan, 5. 4,2 planeter, 6. 7 år, 7. störst klimatpåverkan vid produktion, 8. 25 % av konsumtion av textil är för hemmet, 9. 50 % mer växter och humlor och bin på ekologisk odling, 10. 17 % av den odlade marken i Sverige är ekologisk, 11. 86 kg avfall ger en mobil upphov till vid brytning, 12. 5 kr av en hundralapp lägger vi på reparation.

Rätt rad vuxenfrågor: XX2, 12X, 2X2, 221

Vinnare barnfrågor: Johanna Andersson, Längjum som får boken Barnens uppslagsbok om rymden

Vinnare vuxenfrågor: Teresa Kalisky, Längjum som får boken Botaniska besöksmål i Västergötland

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.