Malin – namnet på 2021 års mila

Milan täcks av en presenning

På söndagen släcktes milan och när den var helt tät lades det på en presenning.

Malin, det är namnet på 2021 års mila som byggdes och kolades på natur- och kulturreservatet Ranahult under helgen den 4-5 september.

Återvinningsgrill

I år tillagades kolbullarna av Hugo Breman på en återvinningsgrill tillverkad av trumman från en tvättmaskin, vinkeljärn och en takstege.

Arbetet med att klä milan med granris och sedan packa ett lager jord utanpå så den blir tät inleddes på lördagsförmiddagen. Vid lunchtid var arbetet klart och det var dags att döpa milan. De ska alltid ha ett kvinnonamn och personen ska finnas på plats. Årets mila fick namnet Malin efter en av deltagarna som bor i närheten.

Som traditionen bjuder serverades det kolbulle men nytt för i år var tillagningssättet. Kocken Hugo Breman hade med sig en återvinningsgrill som byggts av trumman från en tvättmaskin, vinkeljärn, plåt och en taksteget, verkligen i sann Naturskyddsföreningsanda. Det var 26 personer som åt. Under lördagen kom det ungefär ett 50-tal besökare.

Det blev en kall natt för Tomas Lindström och Henry Arvidsson som hade nattvakt. Termometern sjönk ner till nollan.

På söndagen var det dags att släcka milan då innehållet kolat färdigt. Ventilationshålen tätades och skorstenen drogs ur och även det hålet tätades. Det gällde att packa på mer jord så ingen rök pyste ut någonstans. Sista momenten för den här helgen var att klä milan med en presenning. Nu ska den stå och kallna i 14 dagar innan den rivs. Förhoppningsvis kommer det då att finnas mellan 700 och 800 liter kol i innanmätet.

 

Milan

Årets mila fick namnet Malin, den tolfte i ordningen.

 

Presenning över milan

Nu ska milan stå och kallna under ungefär 14 dagar innan det är dags att riva den och förhoppningsvis finns mellan 700 och 800 liter kol i innanmätet.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.