Kampanjdag för att rädda bin

 

Tomas Lindström och Anne Svensson fanns på plats vid Ica Kvantum i Vara för att informera om projekt Rädda bina.

Lördag den 5 juni fanns Tomas Lindström och Anne Svensson utanför Ica Kvantum i Vara och informerade om projekt Rädda bina. Det är ett samarbete mellan naturskyddsföreningar och Ica-handlare runt om i landet.

Det är enkelt att skapa ett bihotell med hjälp av en träbit och en borrmaskin. Det är viktigt att inte borra hela vägen igenom.

Läget för de vilda bina är akut. De är en viktig del i vårt ekosystem men en tredjedel av våra vilda biarter är på väg att försvinna. De hotas av bland annat matbrist, bekämpningsmedel och klimatförändringar. Vi kan alla hjälpa till och göra en insats för att ändra på det.

På plats vid entrén till matbutiken fanns informationsmaterial med tips på vilka växter och blommor som gynnar bin. Det gick också att köpa lavendel, en blomma som bin gillar.

Checklistan på skärmarna och på broschyrerna gav tips på saker du kan göra, exempelvis att göra om en bit av gräsmattan till äng, handla ekologiskt och kanske var det en och annan som fick inspiration att bygga ett eget bihotell med visningsexemplaren som förebild.

Det finns mer att läsa om kampanjen och vad du kan göra för att rädda de vilda bina på https://raddabina.nu/

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.