De vilda blommornas dag

Carl-Johan Lidén guidade under den regniga blomstervandringen. Han pekade bland annat ur gulmåra och fyrkantig Johannesört. Bild: Maria Peterson

De vilda blommornas dag firades den 17 juni i Nordens alla länder med blomstervandringar.

I Vara kommun var det mellan 25 och 30 personer som slöt upp för att lära sig mer om floran i Afsåns dalgång vid Kaggården i Larv.

 

Carl-Johan Lidén och Tomas Lindström guidade under blomstervandringen. Den började vid en av de stora ekarna vid åkerkanten och gick ner mot dammen. Längs vägen visade de upp bland annat skogsklöver och lundstarr, karaktärsväxter för skogsmiljöer. Det kan tyckas konstigt mitt på slätten med all odlingsmark. Längs med Afsån fanns det längre tillbaka i tiden skog med framförallt lövträd. Vid Kaggården finns en del av det bevarat. En del av dagens växtlighet på platsen minner alltså om skogstiden. Andra växter som hittades var bland annat grönvit nattviol, ängsviol, vitmåra, gullris och fyrkantig Johannesört.

Dalgången

Vandringen fortsatte sedan till dalgången. Den betas av hästar.

– Vi har ett åtagande att sköta dalgången. Hästarna håller gräset nere så den lägre växtligheten får chans att klara sig, berättar Hans Lundmark, Kaggården.

I dalgången finns flera arter som inte är så vanliga i slättkommunen bland andra vild gullviva, brudbröd och stor blåklocka. Deltagarna fick gå en runda i dalgången och samla in växter som Carl-Johan och Tomas sedan berättade om däribland grässtjärnblomma, gökblomster, darrgräs, ängsvädd, svartkämpar, läkevänderot och vild timotej. En röd glada flög förbi, en fågel som sedan 10-talet år kommit tillbaka till vårt område.

Vandrarna tog sig tillbaka över ån och till Hans Lundmarks stuga vid dammen där aktiviteten avslutades med medhavd fika.

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.